12 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar gezondheidsverschillen mannen en vrouwen

Gezondheidsverschillen mannen - vrouwen

Ben jij ook een van die vrouwen die altijd de bijwerkingen krijgt van medicijnen?

Ik wel, ik ben zo'n vrouw die altijd de bijwerkingen krijgt van medicijnen, ook vaak de bijwerkingen die vallen onder het kopje 'zeer zeldzaam'. Ik reageer ook vaak heel heftig op medicijnen. Meld ik dat bij artsen dan krijg ik bijna altijd zo'n meewarige blik van: ' Ja ja, het zal wel mevrouwtje'.

En nee, ik lees de bijsluiters van te voren niet en ben niet bezig met die bijwerkingen door stress over mezelf af te roepen; het is geen self-fulfilling prophecy. Ik ben ook niet heel hysterische bezig met de mogelijke bijwerkingen. Ik laat mijn waarde echtgenoot de bijsluiter lezen en als ik dan iets krijg dan roept hij: "Ja schat, dat is inderdaad een bijwerking". 

​Soms is het te overzien, soms zijn bijwerkingen ernstig. Zoals die keer dat ik een week in het ziekenhuis gelegen heb met zeer ernstige diarree, nadat mijn huisarts me - ondanks mijn bedenkingen - eerst een antibioticakuur voorschreef en me daarna ergens ontstekingsremmers voor gaf. 

​Ik ben niet de enige, zo bleek vanmorgen op Facebook. Ik postte er een stukje over nadat ik vanmorgen las dat minister Schippers miljoenen uit wil trekken om onderzoek te doen onder andere naar de veel grotere kans die vrouwen hebben op de bijwerkingen van medicijnen.

Ik linkte naar het artikel dat verscheen op Nu.nl en schreef er een kort stukje bij over mijn eigen ervaringen in een groep voor overgangsters op Facebook. Tientallen vrouwen reageerden vanuit herkenning: "Dat heb ik ook!!" En veel vrouwen zeiden: "Ik dacht dat ik de enige was! En mijn huisarts doet er altijd zo raar over, alsof het aan mij ligt!"

Moniek (47)

Hier nog zo eentje! En de huisarts die dan gelijk roept dat het tussen mijn oren zit... pffff

Vrouwen hebben een veel grotere kans op bijwerkingen

Uit onderzoek dat tot nu toe gedaan is blijkt dat vrouwen 60% meer kans hebben op bijwerkingen van medicijnen. En ik vermoed dat dit percentage voor overgangsters, die supergevoelig kunnen reageren op hele 'gewone' dingen nog veel hoger ligt. ​

​Goed nieuws! 

Goed nieuws, miljoenen beschikbaar voor onderzoek naar gezondheidsverschillen man en vrouw

Goed nieuws, miljoenen beschikbaar voor onderzoek naar gezondheidsverschillen man en vrouw

Miljoenen voor onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen

Minister Schippers wil 12 miljoen euro steken in onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen, volgens de Rijksoverheid.

Dat is goed nieuws want naast het feit dat vrouwen een veel grotere kans hebben op de bijwerkingen van medicijnen is het ook zo dat onderzoek nu vaak wordt uitgevoerd op mannen. Soms moeten vrouwen een andere diagnose krijgen dan mannen, simpelweg omdat het vrouwenlichaam anders functioneert dan het mannenlichaam en vrouwen in bepaalde levensfases heel andere dingen doormaken dan mannen. 

Medicijnen tot nu toe meestal getest op jonge mannen

​Dan is het ook nog zo dat medicijnen voornamelijk getest worden op gezonde jonge mannen. Die hebben een andere water- en vetverdeling in hun lichaam dan bijvoorbeeld middelbare vrouwen. Medicijnen zijn ofwel in vet ofwel in water oplosbaar. Als je als middelbare vrouw meer vet en minder water in je lichaam hebt dan die mannelijke proefpersonen die als referentiepunt dienen om de werkzame dosis van een medicijn te bepalen is de concentratie van de werkzame stoffen in je lichaam dus ook anders. En dat kan vergaande gevolgen hebben.

Wat veel overgangsters ook zeggen is dat zij heel heftig op medicijnen reageren. Vaak is een lage dosis al genoeg om een flinke reactie te krijgen en zijn de dosissen die normaal voorgeschreven worden zo hoog dat vrouwen heel heftig reageren.

Een eerste aanzet tot genderspecifieke zorg?

"We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig", stelt de minister. "We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel.

"Met het extra geld kan er onderzoek worden gedaan naar specifieke oorzaken en ziektebehandelingen bij vrouwen. Dat moet volgens Schippers de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven voor vrouwen "aanzienlijk verbeteren".

Genderspecifieke zorg zou een enorme stap vooruit zijn

​Dat klinkt mij als muziek in de oren! Ik vind dat de gezondheidszorg toe moet naar een model waarin genderspecifieke zorg een heel belangrijk rol speelt. Dat wil zeggen dat bij onderzoek, behandeling en het voorschrijven van medicijnen gekeken wordt naar sekse. Het mannenlichaam is niet per sé de standaard, het vrouwenlichaam verdient net zo veel aandacht als het mannenlichaam.

​Ik hoop dan ook dat de onderzoeken die met deze 12 miljoen Euro gedaan worden er toe leiden dat de meewarige blikken van artsen naar vrouwen die vertellen dat ze bijwerkingen krijgen van medicijnen, dat zij heel heftig reageren op de dosissen die voorgeschreven worden door artsen achterwege gelaten worden en dat ik en jij serieus genomen worden door onze artsen. 

Ik zou het heel fijn vinden als je hieronder reageert. Ik verzamel dan de reacties en deel ze met Vuurvrouw, het platform voor vrouwen in de overgang. Ook Vuurvrouw heeft genderspecifieke zorg hoog op de agenda staan en hoe meer vrouwen er reageren over bijwerkingen, over genderspecifieke zorg, hoe beter we samen een vuist kunnen maken en onze zorgen en onze mening kunnen laten horen!

Met voldoende vrouwen kunnen we onderzoeken en subsidies voor onderzoek afdwingen en er samen voor zorgen dat vrouwen de zorg krijgen waar ze recht op hebben!

​Vragen aan jou!

  • Heb jij wel eens of regelmatig last van de bijwerkingen van medicijnen?
  • Reageer je heftig op medicijnen en ​denk je wel eens dat je een te hoge dosis hebt?
  • Vind jij dat je arts voldoende aandacht besteed aan genderspecifieke zorg?
  • Voel je je serieus genomen door je arts, als het gaat om specifieke vrouwendingen?

Reageer hieronder en stuur dit artikel door naar vrouwen die hier ook wat over te melden hebben. Je helpt er niet alleen mij mee maar op termijn jezelf en alle vrouwen. Dank je wel!