France, mon amour en ervaringen die je leven veranderen

Ruim 30 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Frankrijk, als 15-jarige met mijn ouders op vakantie in de Ardêche. Meteen werd ik verliefd op het land, de taal, het klimaat, de mensen en het tempo van leven.

​Sinds die eerste keer heb ik altijd heimwee gehouden naar Frankrijk en was het mijn droom er eens te wonen. Ondertussen ging het leven in Nederland gewoon door en had ik het best naar mijn zin met manlief, een leuke baan, een prachtige woonboerderij op een groen en rustig plekje in Nederland en alle familie en vrienden op rij-afstand. Het bleef wel kriebelen en elke vakantie liepen we wel bij een makelaar naar binnen om een folder mee te nemen met de mooiste en meest romantische Franse huizen ‘en pierre’ die we nog helemaal zouden kunnen verbouwen tot ons eigen paradijsje.

​En toen begonnen de ervaringen die mijn leven voorgoed zouden veranderen, gelukkig uiteindelijk ten goede. Een ernstig auto-ongeluk en een lange revalidatieperiode waren het begin van een lastige periode. Terugkeer naar het ooit zo comfortabele leventje was, was geen optie. Maar wat dan?

​Na veel denken en afwegen bleek wonen in Frankrijk opeens een serieuze optie te worden. Alsof het zo moest zijn verkochten we gelijk ons huis in Nederland en vonden we tijdens de vakantie en met goede (aankoop)begeleiding zomaar ineens DE plek waar we ons helemaal thuis voelden.

​Mijn droom – wonen in Frankrijk – ging veel eerder dan ik ooit hadden kunnen denken in vervulling. (In het departement de Drôme nota bene).

​De eerste jaren waren ook echt een droom. Genieten van het weer, de omgeving, de mensen, van het koken op de camping van vrienden, van het feit dat ik steeds meer integreerde in het dorp, Franse vrienden maken, deel uit maken van het quartier waar we wonen. Onze plek in Frankrijk was ‘thuis’ geworden.

​En toen kwam er weer zo’n ‘life changing’ ervaring voorbij. De overgang met z’n rondrazende hormonen, 45 worden, zo’n punt ergens in het midden van je leven waarop je je allerlei existentiële vragen gaat stellen. Wil ik dit nog jaren zo doen? Vind ik het leven zo leuk en interessant genoeg, hoe fijn het ook is om in Frankrijk te wonen? Mijn ouders zitten ver weg en beginnen ouder te worden, ze willen me graag wat vaker zien….

​Tijd voor verandering! Ik zocht en vond een coach en ging een paar weken naar Nederland. Het werken met mijn coach en de letterlijke afstand tussen Nederland en Frankrijk gaven me een ander perspectief en zoveel nieuwe energie dat ik een opleiding gedaan heb en succesvol afgerond. Ik heb heel veel kennis over de overgang verzameld en tientallen vrouwen met een eigen bedrijf geïnterviewd over de overgang en alles wat de periode van 40 tot 55 jaar met zich mee brengt aan keuzes en nieuwe mogelijkheden.

​Zo werd de periode van ‘de overgang’ letterlijk en figuurlijk de overgang naar een nieuwe fase in mijn leven en bood het me een grote uitdaging: ondernemer worden in Frankrijk.

​Het leek in het begin een enorm ambitieus project, een eigen bedrijf in een ander land. Maar gaandeweg het proces bleek dat ik veel van mijn eigen ervaringen heel goed kon gebruiken om van mijn coachingsbedrijf in Frankrijk een succes te maken. Zo wist ik dat afstand nemen van de dagdagelijkse beslommeringen helpt om een ander perspectief te vinden. Iets wat ik nu gebruik met mijn eigen cliënten, door ze een week naar Frankrijk te laten komen voor een intensief coachingstraject. Contacten onderhouden via Skype en e-mail werkt uitstekend in de communicatie met vrienden en familie en mijn eigen businesscoach in Nederland, en het werkt ook met mijn coachees voor het vervolg van hun coachingstraject, na die ene intensieve week in Frankijk.

​Life changing experiences: ervaringen die je leven voorgoed veranderen. Sommige zijn maar wat lastig om mee om te gaan als ze ermee geconfronteerd wordt, maar uiteindelijk bieden ze je vaak kansen en uitdagingen die je leven enorm verrijken.

​Dat is precies wat ik vrouwen die met de overgang geconfronteerd worden wil meegeven: als is het soms best lastig om afscheid te nemen van wat er eens was, die hele overgang is ook een uitdaging om nieuwe kansen voor jezelf te creëren!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: