Het inschoppen van een open deur: de overgang als ‘life changing event’

Vrouwen in de overgang hebben veel rollen tegelijk

Als ondernemende vrouw zo tussen de 40 en 55 heb je veel rollen tegelijk. Om er maar een paar te noemen: Je bent ondernemer, je bent partner, je bent moeder. Je bent dochter van ouderwordende ouders die hun vitaliteit beginnen te verliezen en je moet voor hen zorg regelen.

Je hebt ook nog een aantal functies buiten je bedrijf, je netwerkt, je probeert tijd te vinden om een beetje in vorm te blijven en voor je vriendinnen. Als een echte acrobaat houd je een heleboel borden in de lucht.

Weinig tijd voor jezelf

Dat gaat jarenlang goed want al is het soms vermoeiend, het heeft je ook energie, al die dingen die je voor elkaar krijgt. Of het gaat goed omdat je geen keus hebt, je moet wel van hot naar haar rennen om alles geregeld te krijgen.

Al is de consequentie wel vaak dat gedurende al die jaren tijd voor jezelf, zelfontplooiing, spiritualiteit en aandacht voor je lijf op een laag pitje staan. Heel veel vrouwen maken zichzelf, zonder daar veel drukte over te maken, ondergeschikt aan alles en iedereen om hen heen.

De overgang als onontkoombare zekerheid

En dan – zomaar ineens of geleidelijk maar onstuitbaar – is ie er: De OVERGANG, met al zijn moodswings, vermoeidheid en opvliegers. En opeens lukt het niet meer zo goed om al die borden in de lucht te houden.

Ken je het cliché er zijn maar twee dingen zeker in dit leven: dat je een keer dood gaat en dat je belasting moet betalen. Zoals veel clichés niet te weerleggen.

Voor vrouwen is er een derde zekerheid: De Overgang. Een fase die je als vrouw raakt op alle fronten, lichamelijk én geestelijk, die je flink door elkaar kan schudden en alles in een ander perspectief plaatst. Want de eerste helft van je leven, de vruchtbare helft, is voorbij en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Met recht een life changing event: een gebeurtenis die je leven compleet verandert.

Laten we er geen doekjes om winden, de overgang kan een lastige fase zijn. Maar liefst 8 van de 10 vrouwen ervaart matige klachten en 25% van alle vrouwen zelfs ernstige tot zeer ernstige klachten. En dan duurt die overgang gemiddeld ook nog eens een jaar of zes. Maar laten we vooral ook niet vergeten dat het ook een hele mooie periode in je leven is.

De overgang: een lastige én een mooie fase

Om nog er nog maar eens een cliché in te gooien: Voor elke deur die je sluit, opent een deur naar iets nieuws. Soms kan je het gevoel hebben alsof je met het afsluiten van een periode alles verliest, het gevoel hebben dat je wereld een beetje vergaat. Door afscheid te nemen ontstaat er een leegte, een vacuüm. Het kenmerk van een vacuüm is echter dat het zich altijd weer vult. Het is aan jezelf om te kiezen waarmee je dat vacuüm opvult.

Zie de overgang niet als vijand maar letterlijk als de overgang naar een volgende mooie en boeiende fase in je leven. Doe die nieuwe deur open om te zien wat voor moois zich daar verbergt!

Leave a Reply 5 comments

Emmy Reply

Een lastige fase? 🙂 Ik klooi er al tien jaar mee. Ben wel een stuk wijzer geworden, dat wel. Heb van alles geprobeerd om het aantal opvliegers (heel erg veel opvliegers per dag) te reduceren, maar dat werkte allemaal niet (ladingen soja en zilverkaars), het werkte zelfs averechts. Ik weet nu: Ik denk, dus ik heb opvliegers. En dan heb ik het vooral over stress-gedachten, dat hoeven maar hele korte flitsmomentjes te zijn, zo van: o, ik moet dat nog doen en dat. Of: wat zal ik kiezen, dat product of toch deze? Ik heb s nachts nergens last van (geen zweetaanvallen) want dan denk ik niet. Zodra ik wakker word en het denken start, is daar de eerste opvlieger. Ik noem het zelf hitte-aanvallen. Het begon op mijn 47e a 48e, ik ben bijna 59 en ik hoop dat het einde nu wel in zicht is. Alles wat je laat liggen, op emotioneel-psychisch gebied, krijg je nog ’s keihard als les tijdens de overgang, dat weet ik in ieder geval!

Florence Gaillard Reply

Hallo Emmy,

Je hebt helemaal gelijk, wat je laat liggen op dit gebied krijg je inderdaad keihard terug. Gedurende de overgang ben je kwetsbaarder en kunnen dingen van vroeger terug komen. Naar mijn idee loop je er al wel heel lang mee, en bestaat het risico dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Wakker zijn en denken zijn geassocieerd geraakt met opvliegers en het is de vraag of de opvliegers na al deze tijd nog van de hormoondisbalans komen of van deze associatie die je gemaakt hebt. Het lijkt me verstandig dit uit te zoeken en zo mogelijk de oorzaken van van je stress-gedachten aan te gaan pakken.

Succes!

Emmy Reply

Dag Florence,
Ja, het is goed mogelijk dat er een conditionering ontstaan is, ook op dit gebied. Ik ben daar nu erg mee bezig, om die vicieuze cirkel te doorbreken.
Dank voor je reactie.
Emmy

    Florence Gaillard Reply

    Emmy, mocht je daar hulp bij willen, dan praat ik graag een keer daarover met je 🙂

    Laat het maar horen!

In de overgang Reply

Ik ben nu bijna 53 jaar en ik vind het nog steeds moeilijk te accepteren dat mijn geest en figuur niet meer zijn wat het geweest was. Slechte concentratie, slaapgebrek en extra kilo’s. Ik moet opeens ook veel meer sporten voor hetzelfde effect.

Leave a Reply: