Opvliegers, vapeurkes, stuwingen, hot flashes, flushes…

Opvliegers zijn de bekendste overgangsklacht

Welke naam je ze ook geeft, ‘opvliegers’ zijn de bekendste en meest voorkomende overgangsklacht. Ik ging op zoek naar wat het nu precies zijn en wat je er zelf aan kunt doen zonder meteen aan de hormonen te gaan.

Wat zijn opvliegers nu precies?

Wikipedia definieert een opvlieger als “een verschijnsel dat optreedt bij vrouwen die in de overgang zijn. Plotselinge hitte en transpiratie treden op.

Een opvlieger ontstaat doordat het temperatuurcentrum (of warmtecentrum) in de hersenen ontregeld raakt door onbekende oorzaak.
Het centrum heeft onder normale omstandigheden een zekere tolerantiemarge van viertiende graad waarbinnen temperatuursschommelingen worden toegelaten.

Bij vrouwen met opvliegers is die marge versmald, waardoor zij het snel te warm hebben. Het lichaam wil de warmte zo snel mogelijk kwijt en zorgt dat de bloedvaten in de huid zich verwijden en de opvlieger is een feit.”

Het thermostaatgedeelte in je hersenen ontregeld

In iets begrijpelijker taal: In een bepaald deel van de hersenen worden automatische processen als ademhaling, hartslag, bloeddruk en ook je lichaamstemperatuur geregeld. De geleerden weten nog niet precies hoe het werkt, maar dit thermostaatgedeelte in je hersenen staat onder invloed van oestrogenen, een van de vrouwelijke geslachtshormonen.

Schommelingen in de oestrogeenspiegel

Als je in de overgang bent maken de eierstokken steeds minder oestrogenen aan en je oestrogeenspiegel is niet constant meer.
Je thermostaat ‘denkt’ door deze schommelingen van de oestrogeenspiegel dat je lichaamstemperatuur te hoog is.
De thermostaat zendt een signaal uit waardoor de bloedvaten vlak onder de huid zich verwijden. Daardoor wordt er meer bloed richting de huid getransporteerd zodat de warmte via je huid aan de omgeving afgedragen kan worden.

Plotselingen warmte, transpireren en paniekgevoel

En dan krijg je dus die typische verschijnselen die bij een opvlieger horen: een plotseling opkomend gevoel van hevige warmte, transpireren en een rood gezicht en nek. Soms ook hartkloppingen en een paniekerig gevoel.

Meestal begint het gevoel op je borst en breidt het zich snel uit naar je nek en hoofd. Vaak heb je het na een opvlieger koud.

Als je warmtecentrum weer goed werkt na een opvlieger, registreert het dat je net een heleboel warmte afgegeven hebt terwijl je eigenlijk helemaal niet oververhit was om mee te beginnen. Dus ben je kouder dan daarvoor.

Opvliegers gaan over na de overgang, maar ondertussen zit je er mee!

Als je het nooit gehad hebt is het haast onmogelijk uit te leggen hoe het voelt en vooral hoe vervelend het is. Het goede nieuws is dat opvliegers bij bijna alle vrouwen weer overgaan na de overgang.

Maar ondertussen zit je er wel mee, tijdens vergaderingen waardoor je je niet kunt concentreren, ‘s nachts in bed waardoor je slecht slaapt en doodmoe wordt, tijdens het eerste gesprek met die grote nieuwe klant waardoor je je slecht op je gemak voelt.

Sommige vrouwen hebben ze slechts een paar maanden, anderen kunnen er jaren last van houden. En een klein percentage vrouwen blijft ook na de overgang opvliegers houden.

Help! Wat doe je aan opvliegers????  

Je kunt HST (hormonale substitutietherapie) proberen. Dat helpt tegen opvliegers bij ruim driekwart van de vrouwen en het werkt snel. Maar niet elke vrouw wil hormonen slikken met alle (minimale) risico’s van dien.

En er zijn ook andere reguliere geneesmiddelen die kunnen helpen. Maar ze hebben eigenlijk allemaal wel bijwerkingen en risico’s. Als je geen hormonen of andere medicijnen wilt, of er nog niet aan toe bent, wat kun je zelf dan doen tegen opvliegers?

Blijf mijn blog lezen want in mijn volgende blog  deel ik 17 tips en trucs die ik gevonden heb en te horen heb gekregen van andere vrouwen. ​

Wat doe jij als je een opvlieger hebt?

Deel hieronder jouw beste tip om opvliegers tegen te gaan of om ze in elk geval dragelijk te houden. Ben jij bereid hormonen te slikken tegen de opvliegers of zoek je in het alternatieve geneeswijzen of huis- tuin- en keuken middeltjes? Ben je er wel eens voor bij een arts geweest?

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: